D2E investeert in de Nordic Groep

5 april 2019

Persbericht

 

De Nordic Groep (Nordic) is de onbetwiste marktleider in België voor reizen naar Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland, maar ook voor nieuwere Arctische bestemmingen als spitsbergen, Groenland, Antarctica, Alaska en Zuid-Amerika. Het is bovendien dé Belgische vertegenwoordiger voor de Noorse rederij Hurtigruten. Ter ondersteuning van de verdere groei, stapt Down2Earth Capital II (D2E) in het kapitaal van de groep. De beide bezielers van Nordic, Maarten Raes en Brent D’Hooge, blijven de groep verder leiden.

 

De Nordic Groep is in 2018 ontstaan door een operationele fusie van Nordic Info enerzijds en Xplore the North anderzijds. Nordic Info, sinds 2008 in handen van Maarten Raes, is dé specialist in België wat betreft op maat gemaakte zomerreizen naar alle Scandinavische landen. Nordic Info is tevens dé agent in België voor Hurtigruten, de Noorse rederij die de oude postroute langs de kust van Noorwegen afvaart (met meer dan 60 stopplaatsen op een 12-daagse zeereis). Het aanbod werd ook uitgebreid met nieuwe bestemmingen zoals Spitsbergen, Groenland, Antarctica en Alaska. In 2015 startte Brent D’Hooge met Xplore the North (XTN), een onderneming die gegroeid is vanuit de niche van winterreizen naar Lapland, zowel op de Belgische als op de Nederlandse markt. XTN is er samen met Nordic Info afgelopen jaren in geslaagd een netwerk van chartervluchten op te zetten die, in tegenstelling tot beschikbare lijnvluchten, rechtstreeks naar de eindbestemming in Lapland vliegen. Bovendien zijn de activiteiten van XTN recent uitgerold naar Franstalig België en Noord-Frankrijk en werden nieuwe (zomerse) bestemmingen als Alaska (onder het merk ‘Wild Alaska’), Canada en Zuid-Amerika (‘Atacama’) toegevoegd aan het aanbod.

 

Het samengaan van beide spelers werd niet alleen ingegeven om de expertise van beide bedrijven te combineren, maar ook omwille van het groeiend belang van het aantal klanten in zowel het winter- als zomerseizoen. Hierdoor kan aan de accommodaties een hoge bezettingsgraad worden gegarandeerd in hoog- en laagseizoen, waardoor betere locaties en voorwaarden kunnen worden bekomen. “We merken dat de gesprekken met onze leveranciers veel vlotter verlopen, nu we het hele jaar door een bepaalde bezetting kunnen garanderen. Door het samenvoegen van onze zomer- en winteractiviteiten slagen we hier in” merken Maarten Raes en Brent D’Hooge op. Bovendien halen beiden het argument van samengevoegde expertise aan. “Onze sterkte binnen de markt ligt bij de competentie en ervaring van onze enthousiaste medewerkers, die meermaals per jaar ter plaatse rondreizen om op de hoogte te blijven. Het samenvoegen van deze kennis maakt het aanbod voor onze klanten alleen maar sterker.” Down2Earth Capital II neemt een belang van 50% in de nieuwe groep, de overige helft van de aandelen blijft in handen van Maarten Raes en Brent D’Hooge. De instap van D2E heeft als doel om enerzijds bijkomende middelen te verschaffen die de vooropgestelde groei mee dienen te bewerkstelligen en anderzijds om als partner mee als klankbord te dienen voor verdere professionalisering van de groep.

 

In het jaar 2017-2018 behaalde Nordic een omzet van ca. 25 miljoen euro en een EBITDA van ca. 4 miljoen euro. De laatste jaren nam de omzet telkens met meer dan 20% toe. Deze sterke groei is mede te verklaren door het groeiend succes van Scandinavië en met uitbreiding “remote travelling” in plaats van de meer traditionele vormen van reizen. De fascinerende Noorse natuur, het uitgestrekte Zweden, de Finse charme en de ruwheid van IJsland passen perfect in dit concept. Doe daar een portie middernachtzon bij in de zomer of noorderlicht in de winter en Nordic bezorgt klanten een ervaring voor het leven. Nordic wenst de komende jaren verder te groeien door een verdere versteviging van de marktpositie op Scandinavische bestemmingen, maar ook door de verdere ontwikkeling van de Franstalige markt en de uitbouw van de vrij nieuwe bestemmingen Alaska, Canada en Zuid-Amerika. Externe groei via het verwerven van sectorgenoten wordt evenmin uitgesloten, zij het enkel op een selectieve manier. Tenslotte wenst Nordic ook verder verticaal te integreren door het verwerven van participaties in strategische accommodaties. Op vandaag heeft de groep reeds een belang in twee toplocaties met name Arctic Bath (Zweden) en The Northern Lights Ranch (Finland) en lopen er gesprekken om de vastgoedportefeuille verder uit te bouwen.

De transactie werd begeleid door the Capital Link (M&A en financieel) en CMS (juridisch) voor de Nordic Groep en door VMB PKF (financieel & tax) en Monard Law (juridisch) voor Down2Earth Capital. Er worden geen verdere financiële details over de transactie bekendgemaakt.

 

Hieronder vindt u ook nog een link naar een artikel in De Tijd dat verscheen naar aanleiding van deze transactie.