D2E investeert in Grandeco

20 maart 2020

Persbericht – Antwerp

 

Met het oog op de verderzetting van de sectorconsolidatie, verbreedt Grandeco zijn aandeelhouderschap en draagt Gimv zijn meerderheidsbelang over aan Down2Earth

 

Grandeco kondigt een herschikking in zijn aandeelhouderschap aan: Down2Earth Capital (D2E) neemt het meerderheidsbelang over, Gimv en het management blijven aan boord en herinvesteren significant. Via de verruiming van het investeerderssyndicaat wil Grandeco strategische vervolgstappen zetten in zijn positie als future-proof marktleider van decoratief behangpapier, onder meer door potentiële strategische overnames.

 

Grandeco Wallfashion Group Belgium (Tielt – BE, www.grandecogroup.com) is wereldwijd één van de meest toonaangevende behangproducenten. Het bedrijf beschikt over een state-of-the-art Belgische productie-installatie en kende over de afgelopen jaren een gecumuleerd gemiddeld groeipercentage van 3.2%, wat aanzienlijk beter is dan de markt. Grandeco telt zes verkoopskantoren in België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Rusland en Duitsland, een dynamisch team van ruim 300 werknemers en is vertegenwoordigd in meer dan 80 landen. Vandaag is Grandeco een innovatieve, klantgeoriënteerde groep die via onderscheiden collecties en digitaal printen inspeelt op de vraag naar een persoonlijke stijl in een globale markt.

 

Patrick Molemans, CEO Grandeco, over deze transactie: “Met de bijna onvoorwaardelijke steun van Gimv zijn we erin geslaagd om de transformatie naar een attractief en sterk marktgericht bedrijf te realiseren. De tijd is rijp om een versnelling hoger te schakelen: met de nieuwe aandeelhouder D2E willen we de slagkracht van Grandeco verder versterken. Via weldoordachte overnames en doorgedreven focus op organische groei en rendement, zullen we verder doorstromen naar een duurzame onderneming met de meest begeerde positie (productassortiment en klantportfolio) en de beste resultaten binnen de wereldwijde markt van decoratief behangpapier.“

 

Tom Van de Voorde, Managing Partner Gimv en tot dusver aanspreekpunt voor Grandeco: “Na de moeilijke jaren ten tijde van de financiële en economische crisis, is Grandeco uitgegroeid tot future-proof marktleider van decoratieve wandbekleding, dankzij de aangehouden inspanningen vanwege het personeel en management, door toekomstgerichte investeringen in groei en technologie en via een weloverwogen commerciële herpositionering.“

 

Barbara Arnst, Partner in het Connected Consumer-platform van Gimv en voortaan deel uitmakend van het dealteam, vult aan: “We kijken ernaar uit om – met een blijvend geloof in het bedrijf – Grandeco Group ten aanzien van de moderne consument nog meer als een eigentijdse, digitale en duurzame speler te positioneren. Samen met onze partner D2E willen we de externe groeimogelijkheden – inclusief strategische acquisities – verder invullen.”

 

Alain Keppens, Partner Down2Earth Capital, over deze transactie: “Grandeco is een market outperformer in een sterk gefragmenteerde industrie en realiseerde de voorbije jaren een boven gemiddelde groei en rentabiliteit. Naast zijn sterke reputatie in het analoog drukken, heeft de onderneming een duidelijke voorsprong opgebouwd in digitaal drukken. We kijken ernaar uit om samen met onze partner Gimv en het sterke managementteam het bedrijf verder uit tot bouwen tot één van de Pan-Europese marktleiders.”

 

Grandeco vormt onderdeel van het Connected Consumer-platform van Gimv, gericht op bedrijven met een duidelijke visie op de noden en voorkeuren van de consument, met focus op o.a. kwalitatief leven inclusief huis en decoratie.

 

Over de ganse looptijd realiseert Gimv op deze investering een positief rendement. Deze transactie heeft een beperkte impact op de netto-actiefwaarde van Gimv per 30 september 2019. Er worden geen verdere financiële details bekendgemaakt.

 

OVER GIMV

Gimv is een Europese investeringsmaatschappij, genoteerd op Euronext Brussel. Met bijna 40 jaar ervaring in private equity, heeft Gimv vandaag een investeringsportefeuille van 1,2 miljard EUR, geïnvesteerd in ongeveer 50 portefeuillebedrijven die samen een omzet van meer dan 2,5 miljard EUR realiseren en 14 000 professionals tewerkstellen.

 

Als erkend marktleider in geselecteerde investeringsplatformen identificeert Gimv ondernemende en innoverende bedrijven met een groot groeipotentieel en begeleidt ze in hun transformatie tot marktleiders. De vier investeringsplatformen zijn: Connected Consumer, Health & Care, Smart Industries en Sustainable Cities. Elk van deze platformen werkt met een ervaren team in de thuismarkten van Gimv (Benelux, Frankrijk en DACH) en kan rekenen op een uitgebreid internationaal netwerk van deskundigen.

 

Voor meer informatie: www.gimv.com.

 

OVER Down2Earth Capital

Down2Earth Capital is een onafhankelijk private equity fund, opgericht in 2013, met als focus kleine en middelgrote transacties in België. D2E Capital combineert een jarenlange en succesvolle ervaring in private equity met industriële expertise op topniveau.

 

Voor meer informatie: www.d2e.be.

 

Hieronder vindt u ook een link naar een artikel dat verscheen in De Standaard