D2E verkoopt belang in Contraload

29 juni 2020

Gimv, D2E en oprichters verkopen logistiek dienstverlener Contraload aan Tosca, Amerikaanse speler actief in herbruikbare verpakkingen en supply chain-oplossingen

Contraload kondigt vandaag een herschikking in zijn aandeelhouderschap aan. De oprichters, D2E Capital en Gimv verkopen hun belang aan Tosca, Amerikaanse leverancier van herbruikbare verpakkingen en supply-chain oplossingen. De overname van Contraload ondersteunt Tosca bij het vergroten van zijn internationale footprint en de verbreding van zijn productaanbod.

 

Contraload (Aartselaar – BE, www.contraload.com) is de Europese marktleider in pooling van kunststof ladingdragers. Het bedrijf is actief in de verhuur en het beheer van kunststof palletten, IBC, FLCs en layerpads voor de professionele markt (vnl. voedingsindustrie), en neemt ook de ondersteunende diensten zoals transport, reiniging en herstelling voor zijn rekening. Hiermee speelt Contraload in op de trend naar een duurzaam logistiek apparaat, met een maximale service voor de klant.

 

In 2014 verwierf D2E Capital een belang in Contraload, naast oprichters Sylvain Naets en Jesse Sels, actueel CEO. In 2016 vervoegde Gimv het aandeelhouderschap. Met meer dan 20% organische groei op jaarbasis heeft het bedrijf in de afgelopen jaren een sterk groeipad afgelegd, ondermeer door het verkoopsteam te versterken en zo de Europese footprint te vergroten, alsook door operational excellence te verzekeren. De uitbreiding van het productaanbod oa via de strategische acquisitie van PLS in 2018 (actief in het poolen & reinigen van layerpads) vormde een extra groei-element.

 

Het bedrijf stelt vandaag 155 mensen tewerk en realiseerde in 2019 een omzet van 46 miljoen EUR. Sinds zijn ontstaan in 2004 investeerde Contraload ruim 75 miljoen EUR in ladingdragers, binnenkort beheert het ruim drie miljoen assets die instaan voor diensten aan zo’n 800 klanten via meer dan 4.000 ophaalpunten in Europa. Dit maakt het bedrijf tot marktleider in een niche segment met een groot groeipotentieel.

 

In de vandaag aangekondigde transactie zullen Gimv, D2E alsook de oprichters hun belang verkopen. Het Noord-Amerikaanse Tosca – reeds 60 jaar actief in innovatieve herbruikbare verpakkingen en supply chain-oplossingen met Apax Partners als referentieaandeelhouder – kan met Contraload zijn weg verderzetten in het streven naar uitmuntende service, innovatie en het verminderen van afval in de gehele toeleveringsketen.

 

Jesse Sels, CEO Contraload over deze transactie: “De vraag van onze klanten is steeds internationaler en ook specifieker naar welbepaalde oplossingen. Via het sterke globale netwerk, de link met retailers en de financiële power van Tosca/Apax, kunnen we samen een uniek aanbod uitbouwen dat ons met nieuwe innoverende producten en ambitieuze plannen naar nieuwe hoogtes kan brengen. We hebben een mooie run gehad met D2E Capital en Gimv en worden aan een nieuwe startlijn afgezet.”

 

Arnaud Persyn, Principal bij het Gimv Sustainable Cities-platform: “We zijn overtuigd dat de overname door Tosca de logische volgende stap is voor Contraload. Beide bedrijven delen een gelijkaardig pooling DNA en hebben een complementaire productportfolio en geografische focus. De duurzaamheid en servicegerichtheid van Contraload zijn een sterk voorbeeld voor de strategische visie van ons Sustainable Cities-platform. Graag bedanken we Jesse, team en D2E Capital voor de goede samenwerking en visie, welke het mogelijk maakte dit mooie traject af te leggen.”

 

Alain Keppens, Partner Down2Earth Capital, over deze transactie: “Contraload is een uniek verhaal van succesvol ondernemerschap. Gedurende onze 6-jarige samenwerking met Jesse en zijn team is het bedrijf verviervoudigd en uitgegroeid tot de absolute Europese marktleider in haar niche. Contraload koestert al een tijd de ambitie om ook in Noord-Amerika actief te worden. Tosca/Apax is de ideale partner om het business model  ook daar uit te rollen. Een grote dank aan het volledige Contraload-team voor de indrukwekkende rit samen.”

 

OVER GIMV
Gimv is een Europese investeringsmaatschappij, genoteerd op Euronext Brussel. Met 40 jaar ervaring in private equity, heeft Gimv vandaag 2,0 miljard EUR onder beheer. De portefeuille is geïnvesteerd in ongeveer 50 portefeuillebedrijven die samen een omzet van 2,5 miljard EUR realiseren en 14 000 professionals tewerkstellen. Als erkend marktleider in geselecteerde investeringsplatformen identificeert Gimv ondernemende en innoverende bedrijven met een groot groeipotentieel en begeleidt ze in hun transformatie tot marktleiders. De vier investeringsplatformen zijn: Connected Consumer, Health & Care, Smart Industries en Sustainable Cities. Elk van deze platformen werkt met een ervaren team in de thuismarkten van Gimv (Benelux, Frankrijk en DACH) en kan rekenen op een uitgebreid internationaal netwerk van deskundigen. www.gimv.com.

 

OVER Down2Earth Capital
Down2Earth Capital is een onafhankelijk private equity fund, opgericht in 2013, met als focus kleine en middelgrote transacties in België. D2E Capital combineert een jarenlange en succesvolle ervaring in private equity met industriële expertise op topniveau.

 

Voor meer informatie: www.d2e.be.