Down2Earth verkoopt haar belang in Hertecant

8 november 2023

WISE EQUITY VERWERFT MEERDERHEIDSBELANG IN HERTECANT FLANGES, EEN TOONAANGEVENDE FABRIKANT VAN OP MAAT GEMAAKTE, VOLLEDIG BEWERKTE GESMEDE COMPONENTEN VOOR INDUSTRIËLE APPARATUUR UIT BELGISCHE INVESTEERDERS PMV & DOWN2EARTH CAPITAL

 

De investering zal deel uitmaken van het platform van Wise Equity, samen met haar portefeuillebedrijf Special Flanges, met als doel de Europese marktleider te worden in op maat gemaakte producties voor diverse eindmarkten

 

Milan, 10 oktober 2023 – Wise Equity heeft vandaag aangekondigd dat het 100% van het aandelenkapitaal van Flanges International (de holding van Hertecant Flanges) heeft verworven via haar portefeuillebedrijf Special Flanges van PMV en Down2Earth Capital.

 

Hertecant Flanges is een fabrikant van smeed- en machinaal bewerkte producten, opgericht in 1983 in Westerlo (België) door de familie Hertecant, en kenmerkt zich door een breed aanbod van hoogwaardige op maat gemaakte producten met zeer korte doorlooptijden (1-2 weken). De onderneming produceert een volledig assortiment drukklassen in verschillende gradaties (zoals austenitisch roestvrij staal, nikkel-legeringen) en specificaties voor een breed scala aan toepassingen in de instrumentatie, hernieuwbare energie en de chemische industrie.

 

De transactie wordt verwacht aanzienlijke waarde te creëren dankzij de sterke complementariteit van de bedrijven van Special Flanges en Hertecant Flanges, zowel qua productportfolio als geografische dekking. Dit zal de gecombineerde groep in staat stellen om de Europese leider te worden in zijn nichemarkt, met een omzet van circa €100 miljoen, waarvan meer dan 80% buiten Italië wordt gegenereerd.

 

Belangrijke managers van Hertecant Flanges, Mark Dewachter (CEO) en Ron Deckers (CFO), zullen na de afsluiting van de deal aanblijven om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van de groep.

 

De investeringstransactie stond onder leiding van Fabrizio Medea, partner bij Wise Equity, en de investeringsmanager Paolo Zucchi.

 

Flavio Malpeli, Special Flanges CEO, zei: Ik ben erg blij om de managers van Hertecant te verwelkomen en met hen samen te werken. De combinatie met Hertecant Flanges is een belangrijke stap in het versterken van de positie van de groep in haar referentiemarkt van top-up projecten. Via deze transactie verbeteren we niet alleen de synergieën binnen de groep, maar creëren we ook waarde voor onze klanten door onze capaciteit als ‘probleemoplosser’ voor hun behoeften te verbeteren. Special Flanges en Hertecant zullen hun klanten beter van dienst zijn met een breder aanbod door de combinatie van het productportfolio en internationale aanwezigheid, resulterend in een unieke positie in hun marktniche”.

 

Mark Dewachter, Hertecant Flanges CEO, zei: “Ik ben enthousiast om aan dit nieuw avontuur met Special Flanges te beginnen. We delen dezelfde visie en waarden, en dit vormt de perfecte basis om onze klanten op de best mogelijke manier te blijven bedienen, met extra energie en een verbeterde service die in samenwerking met Special Flanges aan onze klanten zal worden geleverd.”.

 

Ivo Marechal, founding partner van Down2Earth Capital, zei “Hertecant was de tweede investering van ons eerste fonds. We zijn trots op de prachtige ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt gedurende onze periode van betrokkenheid, zowel op het gebied van professionalisering, groei als marktpositie. Wij zijn ervan overtuigd dat Special Flanges de ideale industriële partner is om de verdere groei van Hertecant te ondersteunen. We zijn oprecht dankbaar voor het management en alle medewerkers waarmee we sinds maart 2014 succesvol hebben samengewerkt en wensen hen het allerbeste in hun nieuwe omgeving.”

 

Roald Borré, Group Manager Equity Investments van PMV, zeiDe overname van Hertecant door Special Flanges bevestigt de leidende positie van Hertecant als een Vlaams productiebedrijf in een wereldwijd concurrerende industrie. Binnen de grotere groep zal Hertecant die positie nog verder waarmaken. PMV is verheugd dat haar financiering Hertecant heeft ondersteund en heeft geholpen bij de verdere ontwikkeling..

***

Hertecant Flanges
Opgericht in 1983 door Ivan & Clarinda Hertecant, is Hertecant Flanges een fabrikant van gesmede en bewerkte roestvrijstalen en nikkel-gelegeerde componenten gevestigd in Westerlo, België. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de belangrijkste producenten van flenzen, die hoogwaardige flenzen aanbiedt in een volledig assortiment drukklassen in verschillende materialen, met zeer korte levertijden. Het doel van het bedrijf is om de kwaliteitsservice voort te zetten en de capaciteiten en kwaliteitsnormen wereldwijd uit te breiden.

 

Special Flanges
Special Flanges S.p.A., opgericht door Augusto Zucchinali in 1984, is een vooraanstaand bedrijf in speciale gesmede componenten, exporteert naar meer dan 70 landen. Met zijn flexibiliteit, uitgebreid productassortiment en sterke integratie, is Special Flanges een pijler in een steeds meer geglobaliseerde markt die zich toespitst op op maat gemaakte producten. Flenzen en andere gesmede componenten van Special Flanges zijn tegenwoordig onmisbaar voor de wereldwijde markt van industriële apparatuur en zullen een cruciale rol spelen in de verwachte energietransitie in de komende jaren.

 

Wise Equity SGR
Wise Equity SGR is een bedrijf actief in het beheer van closed-end beleggingsfondsen die investeren in kleine en middelgrote bedrijven, met een focus op Italië. De fondsen die Wise Equity beheert, voeren doorgaans Leveraged Buy-out en ontwikkelingskapitaaloperaties uit die zijn gewijd aan bedrijven die een leidende positie hebben in hun niche, met twee hoofddoelen: het vergroten van de kritieke massa, vaak door middel van ‘build-up’-operaties, om de concurrentiepositie en winstgevendheid van de bedrijven te verbeteren, en om hun internationale ontwikkeling te bevorderen

 

PMV

Als investeringsmaatschappij bouwt PMV aan een duurzame Vlaamse economie, de motor van onze welvaart en ons welzijn. We gaan partnerschappen aan met ambitieuze bedrijven en projecten die zich richten op sociale impact en financieel rendement. PMV financiert veelbelovende bedrijven vanaf het allereerste begin, tijdens groei en internationalisering. PMV biedt op maat gemaakte financiële oplossingen aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam, met kapitaal, leningen en garanties. Ook realiseert PMV, samen met en voor de overheid en andere partners, projecten die belangrijk zijn voor welvaart en welzijn in Vlaanderen. PMV beheert een portefeuille van 1,7 miljard euro. Voor meer informatie: https://www.pmv.eu/nl/.

 

Down2Earth Capital

Down2Earth Capital is een onafhankelijk private-equityfonds, opgericht in 2013, gericht op kleine en middelgrote transacties in België. D2E Capital combineert vele jaren succesvolle ervaring in private equity met hands-on industriële expertise. Voor meer informatie: https://www.d2e.be.