PMV wordt aandeelhouder van flenzenproducent Hertecant

6 november 2019

Persbericht

Brussel – PMV wordt aandeelhouder van de Westerlose flenzenproducent Hertecant Flanges. Met de financiering creëert PMV een solide financiële basis voor Hertecants ambitie om een wereldleider te worden in de niche van dringende en kritische leveringen, en wil het de maak-KMO verder laten groeien en duurzaam verankeren in Vlaanderen.

 

 

Hertecant uit Westerlo werd opgericht in 1983 en telt een 40-tal werknemers. Het bedrijf produceert hoogwaardige flenzen in Europees roestvrij staal. Een flens wordt gebruikt om buizen, kleppen, pompen en andere toestellen met elkaar te verbinden in een netwerk van pijpleidingen. De aanwezigheid van een flens in het netwerk laat gemakkelijk onderhoud, inspectie en aanpassingen toe. Flenzen worden vaak gebruikt in  chemisch bijtende omgevingen met zeer strikte gezondheids- en veiligheidseisen. In die bedrijfskritische applicaties zijn traceerbaarheid en kwaliteit uitermate belangrijk aangezien de kosten van een defecte flens of de schade veroorzaakt door een niet-conforme flens gigantisch zijn. Hertecant focust daarom op kwaliteitsflenzen uit Europees staal via een smeedproces dat beantwoordt aan algemene, industrie- en klantspecifieke normen: een nicheproduct. De maak-KMO focust op kleine oplages van specifieke flenzen in specifieke materialen: 70% van de bestellingen wordt geleverd binnen de 2 weken (make-to-order). De klanten van het bedrijf zijn distributeurs in de buurlanden die spelers beleveren in de petrochemie, de maritieme wereld en de energiesector.

 

 

Stevige financiële basis

 

 

Na de oprichting in 1983 veranderde het bedrijf verschillende keren van eigenaar. Sinds 2011 ligt de focus op maatwerk met Europees staal. In 2014 werden het private investeringsfonds Down2Earth Capital en het management eigenaar van het bedrijf. De afgelopen jaren legden Down2Earth Capital en het management reeds een hele weg af. Zo werden er tijdens de moeilijkere jaren (oliecrisis) met succes diverse maatregelen genomen op vlak van diversificatie, met name een uitbreiding op vlak van het type producten, extra materialen, nieuwe technologieën en geografische expansie (nieuwe klanten). Met PMV als bijkomende partner hoopt het bedrijf z’n langetermijnstrategie verder te kunnen realiseren: wereldleider worden in de niche van dringende en kritische leveringen van flenzen en verwante producten. Door de instap van PMV wordt de financiële basis nog verder versterkt en kan er blijvend worden ingezet op investeringen ter ondersteuning van verdere groei. Die moet er op de eerste plaats op een organische manier komen: door strengere eisen en een grotere noodzaak aan bedrijfszekere processen in de petrochemie, de energiesector en de maritieme branche zal de vraag naar snelle vervangingen wellicht nog stijgen. Naast die organische groei ziet het Hertecant-management verschillende overname-opportuniteiten die van het bedrijf een niche-wereldspeler moeten kunnen maken.

 

 

Meer schaalgrootte

 

 

De investering in Hertecant past helemaal in de rol die PMV wil spelen in de Vlaamse economie. Roald Borré, co-groepsmanager risicokapitaal bij PMV: “Wij willen een ambitieuze entrepreneurial investeerder zijn voor ambitieuze ondernemingen. In elke onderneming waarin we investeren, zien

 

 

we graag de aspiratie om op lange termijn een stabiele en rendabele onderneming te worden, al dan niet beursgenoteerd, met een toppositie in haar sector. Een nieuwe Barco, Intel, DSM of Melexis zeg maar. Het moeten bedrijven zijn die — ook al is dat verlopen via een hobbelig parcours — de ambitie hebben om een wereldspeler te zijn met een visie op de toekomst zodat ze ook de volgende 50 jaar nog een toonaangevende rol zullen spelen in een veranderende wereld. Hertecant past precies in dat profiel. Wat er op het eerste gezicht als laag technologisch uitziet (smeedwerk, pershamers, draaien en frezen…) is wel degelijk het resultaat van een doorgedreven materialenkennis, productietechnische knowhow en op maat gemaakte IT-ondersteuning. Waar vele lokale maakbedrijven kiezen om vol in te zetten op de automatisatie en het outsourcen of delokaliseren van (delen van) hun productie, heeft Hertecant gekozen om alles zelf te produceren in een flexibele organisatie met goed technisch geschoold, lokaal personeel en verder te blijven innoveren.” Met de investering hoopt PMV de schaalgrootte van Hertecant te vergroten waardoor het verder kan groeien en het op termijn duurzaam wordt verankerd.

 

 

Lokale verankering

 

 

Zowel het management als D2E zijn blij met de instap van PMV. Lieselot Peeters, Principal bij D2E: “De afgelopen jaren werd een mooie omzetgroei gerealiseerd. Met de transactie krijgt Hertecant nu bijkomende financiële middelen zodat het bedrijf zich verder kan blijven ontplooien tot een wereldspeler. Bovendien hebben we een goede kans om lokaal verankerd te blijven en niet opnieuw een overnameprooi te worden in een consoliderende markt. Voor de volgende jaren wil D2E dit groeiverhaal zeker blijven steunen.” Naast Hertecant bevat de portefeuille van het 1ste fonds van Down2Earth ook het pooling bedrijf Contraload, de verlichtingsproducent Orbit, het tanktransportbedrijf Trafuco, Gudrun Chocolats, VK Architects & Engineers, de doodkistenfabrikant Funico, de claim manager DPS en de specialist in uitzetvoegen HCJ.

 

 

Over PMV

 

 

PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start, tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam. Zij doet dat met kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseert zij met en voor de overheid, en andere partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1.2 miljard euro in beheer.

www.pmv.eu

 

Over Down2Earth Capital

 

Down2Earth Capital is een onafhankelijk private equity fund, opgericht in 2013, met als focus kleine en middelgrote transacties in België. Down2Earth Capital combineert een jarenlange en succesvolle ervaring in private equity met industriële expertise op topniveau.

www.d2e.be

Hieronder vindt u ook nog een link naar een artikel in De Tijd dat verscheen naar aanleiding van deze transactie.